Asociatie Umanitara Bailesti

Asociatia Langdom-Down Centrul Educational Teodora

Asociatie Umanitara Bailesti reprezinta pagina unde puteti gasi informatii utile despre Asociatie Umanitara Bailesti: Asociatia Langdom-Down Centrul Educational Teodora.

Unde ni se pare ca e sfârsit de lume, e inceput de cer si tot e bine !

   Persoanele cu sindromul Down sunt mai presus de orice, oameni.
   A avea un copil cu sindromul Down, initial inseamna ca parintii intra intr-o lume a temerilor si a intrebarilor, uneori fara raspunsuri. Totusi, când tinem in brate un nou-nascut cu sindromul Down, privirea noastra este plina de teama si de indoiala, care te poate face sa te simti diferit pentru prima data in viata.
Nou-nascutii cu sindrom Down au nevoie sa fie tratati la fel ca toti ceilalti copii, oferindu-li-se aceleasi oportunitati, aceleasi drepturi, aceleasi diferente si tot sprijinul necesar pentru a face toate acestea posibile.Familiile joaca rolul cheie in educatia tuturor copiilor si, in special in cea a copiilor cu sindromul Down. Cea mai eficace cale de urmat este implicarea totala a familiei in educatia copilului, bazata pe valorile umane, urmarind permanent autonomia personala si dezvoltarea calitatilor individuale ale acestuia.

 

    Felicitari, dragi parinti! Astazi va bucurati de un drum nou pe care copilul vostru il deschide spre speranta, dragoste de viata, respect si fericire.
Bucuria nasterii copilului tau este unica si nu poate fi o alta realizare a omului mai grandioasa decât aceasta. Aducerea pe lume a acestui nou nascut este un prilej de bucurie, implinire si fantezie, in care teama sau descurajarea nu isi au locul. Copilul tau ascunde in el o lume de vis, o lume pe care te invitam sa o descoperi alaturi de noi.
Copilul tau este pregatit sa te iubeasca, dar tu esti pregatit sa-l primesti asa cum se cuvine, cu sufletul deschis, inima curata si toata dragostea de care esti capabil? Nu te lasa dominat de perceptia tentanta a oamenilor de a defini forma mai mult decât insasi viata ce salasluieste in ea.
Felicitari, draga parinte! Ai in fata un copil unic, care iti va oferi dragostea sa in mod neconditionat toata viata, copil a carui sensibilitate te invitam sa o descoperi alaturi de noi.

 

 

 

Iubeste-ma când merit cel mai putin fiindca atunci am nevoie cel mai mult!

    Asadar, dragi parinti, oferiti inca de timpuriu copilului vostru sprijin adapatat la nevoile sale, un context de oportunitati egale si puneti accent pe autonomia personala.

Asta inseamna sa:
  1. Tratati copilul cu sindrom Down la fel cum tratati ceilalti copii, fara discriminare sau protectie exagerata.
  2. Oferiti sprijin adaptat nevoilor sale, in special in ceea ce priveste sanatatea si dezvoltarea, utilizând servicii specializate de ingrijire timpurie.
  3. Asigurati accesul copilului la o educatie compensatorie si integrata, fara separarea copilului cu sindrom Down de ceilalti copii de vârsta lui.
  4. Oferiti oportunitati de viata sociala normala in mediul familial, al vecinilor, in comunitate si la scoala.
  5. Abordati o atitudine care favorizeaza autonomia. Temerile voastre sunt mai mari decât ale copilului vostru. Lasati-l sa-si infrunte temerile si sa faca propriile-i greseli, altfel il veti impiedica sa invete  sa devina independent.
  6. Construiti viitorul in scopul unei vieti de calitate, plina de idealuri si vise, un proiect de viitor in care copilul vostru cu sindrom Down este in centru si detine controlul vietii sale. Cu cât centram mai mult atentia si interventia noastra pe nevoile individuale ale fiecarei persoane cu sindrom Down pentru a invata sa fie autonoma, sa-si creeze propriile experiente si sa detina controlul asupra propriei vieti, cu atât mai mult aceste persoane vor avea mai multe sanse la o viata fericita, isi vor dezvolta increderea de sine si vor fi multumiti de viata lor. Parintii unui copil cu sindrom Down nu trebuie sa minimalizeze sau sa ascunda situatia fata de ceilalti, nu trebuie sa se invinovateasca si nu trebuie sa fie speriati ca vor avea un viitor plin de incertitudine.
Cea mai buna atitudine pe care trebuie sa o abordeze parintii persoanelor cu sindrom Down este sa se implice facând fata situatiei cu seninatate si normalitate, sa se bazeze pe certitudinea ca multe persoane cu sindrom Down si familiile lor beneficiaza de o viata care este la fel de fericita ca a celorlalti, uneori mai fericita decât a multora dintre ceilalti.

   Pastrati simplitatea si faceti ca totul sa fie posibil!

Servicii

Servicii

Interventie timpurie
   Centrul Educational Teodora ofera servicii persoanelor cu abilitati diverse, cu varsta peste 4 ani. De aceea, interventia timpurie nu este un serviciu curent al centrului. Totusi, aceasta categorie de interventie reprezinta una dintre preocuparile noastre. In acest scop, lucram în special cu parintii, carora le explicam importanta dezvoltarii motorii si cognitive si a potentialului copilului din frageda pruncie si nevoia copilului mic de a-si exprima posibilitatile, libertatea si placerea miscarii. Indrumam parintii catre centrele de interventie timpurie specializate si îi sustinem pe parcursul acestei etape de viata.        ...
 
Kinetoterapie
Serviciul de kinetoterapie din cadrul Centrului Educational Teodora are ca scop dezvoltarea armonioasa mentala si fizica si dezvoltarea deprinderilor motrice de baza, aplicativ-utilitare si sportive elementare ale copiilor si tinerilor cu diverse abilitati.    Activitatea kinetoterapeutica se desfasoara în concordanta cu nevoile si abilitatile fiecarui beneficiar si cu cerintele parintilor acestuia.    In functie de calitatile motrice ale fiecarei persoane, lucram atat individual cat si în grup.    Ora de kinetoterapie începe cu pregatirea organismului pentru efort si influentarea selectiva a aparatului locomotor...
 
Meloterapie
   Motto: "Muzica este într- adevar mijlocitoarea dintre viata simturilor si viata spiritului"- Ludwig van Beethoven    Sunetele au asupra noastra o putere de care, de multe ori, nici nu suntem constienti. Traim într-o mare de sunete, prea adesea asurzitoare, stridente, stresante, patogene. Dar exista si sunete care, alese cu grija, ascultate cu atentie sau „emise” sub o supraveghere priceputa, au însusirea miraculoasa de a face bine. De aici, s-a nascut o veche arta/stiinta – cea a alinarii suferintelor prin muzica. Mult timp practicata de om, apoi în mare masura uitata, azi redescoperita, dar niciodata disparuta, terapia...
 
Dobandirea deprinderilor de existenta
   In fiecare zi la Centrul Educational Teodora se urmareste dezvoltarea autonomiei, a încrederii de sine si a deprinderilor de viata independenta.      In acest scop se efectueaza activitati gospodaresti elementare si se exerseaza conduita independenta pentru integrarea sociala a copiilor si tinerilor cu dizabilitati intelectuale. Din aceasta perspectiva aplicam diverse exercitii care vizeaza 4 directii de actiune:    1. Pregatirea si servirea mesei. Pentru acestea, copiii si tinerii înscrisi în programul centrului servesc zilnic micul dejun si pranzul la cantina centrului. Astfel, ei învata modul de aranjare...
 
Consiliere pshihologica
   sedintele noastre de consiliere psihologica desfasurate individual sau în grup la Centrul Educational Teodora, vizeaza în principal trei directii de actiune, si anume: Dezvoltarea factorilor de coping si rezilienta    Copingul desemnand ansamblul de mecanisme si conduite pe care copilul le interpune între el si evenimentul perceput ca amenintator, pentru a-l stapani, a-l tine sub control, pentru a-l tolera si a-i diminua impactul asupra starii sale de confort fizic si psihic.    Lucram cu copiii si tinerii înscrisi în programul nostru, învatandu-i sa foloseasca resursele individuale pentru a sti sa tolereze...
 
Servicii educationale
   Centrul Educational Teodora ofera servicii educationale persoanelor cu dizabilitati de învatare, cu varsta peste 4 ani. Serviciile noastre educationale se bazeaza pe conceptele învatarii non-formale si învatarii pe parcursul vietii. Scopul intervetiei noastre este formarea, mentinerea si exersarea abilitatilor de receptare a mesajului oral si scris; de exprimare orala si scrisa; si de comunicare independenta. Interventia noastra se efectueaza în baza unui plan individual, monitorizandu-se în dosarul personal.Principalele arii tematice sunt: scoala, familia, sanatatea, viata independenta,...
 
Terapia ocupationala
   Orice persoana este valoroasa si are ceva de oferit. Persoanele cu dizabilitati de învatare ne îndeamna sa le daruim suport, încredere si speranta si ne conving tot mai mult ca diagnosticul este doar un aspect medical. Calitatea produselor realizate de aceste persoane si daruirea cu care acestea lucreaza ne demonstreaza ca ceea ce facem noi este binevenit.Scopul interventiei noastre este viata de calitate, independenta si productiva a persoanelor cu dizabilitati intelectuale.Ariile tematice sunt formarea si exersarea abilitatilor psihomotrice generale si explorarea senzoriala a mediului înconjurator....
 

Parteneri

Asociatia noastra valorizeaza foarte mult parteneriatul, pe parcursul timpului avand diversi parteneri din tara si din strainatate.

   Printre acestia enumeram:

  - Primaria Municipiului Bailesti
  - Directia de Sanatate Publica Dolj
  - Scoala Speciala Sfantul Mina Craiova
  - Liceul cu Program Sportiv Petrache Triscu Craiova
  - Liceul Mihai Viteazul Bailesti
  - Liceul Tehnologic stefan Anghel Bailesti
  - Spitalul Municipal Bailesti
  - Asociatia Culturala Gaudeamus de pe langa Liceul Teoretic Bals
  - Laboratorul de Genomica Umana Craiova


  - Down Kids International Olanda
  - FDIN "Children’s Wishes” Bulgaria
  - Down Sendromu Dernegi Turcia
  - Stiching Up with Down Association Olanda
  - Lion’s Club International
  - Institutul ’s Heeren Loo Midden Olanda
  - Fundatia Down Zaragoza Spania
  - Master.D Spania
  - Instituto Aragones de Servicios Sociales Spania
  - KMOP Grecia
  - Pragma Engineering Italia
  - ASSIDO Spania
  - LIBERAMENTE Italia
  - Stora Daldansen Suedia
  - Associazione Italiana Persone Down

  - European Down Syndrome Association

  - Down Espana

  - Down Syndrome Ireland 

  - Deutsches Down Syndrom InfoCenter

  - Trisomie 21

  - Associacao Portuguesa de Portadores de Trisomia 21

  - Down Association Hungary

  - Hrvatska Zajednica za Down Sindrom
  - Norah Fry Research Centre of he University of Bristol – Marea Britanie
  - ASNIMO Spania
  - Styrktarfelag Vangefinna Islanda

Finantatori:

Consiliul Local al municipiului Bailesti

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale

Comisia Europeana prin urmatoarele programe:
   - Programul Europa pentru cetateni, Actiunea 1, Masura 2.2.

   - Programul „Invatare pe tot Parcursul Vietii”, actiunea „Parteneriate pentru învatare – Grundtvig”
   - Programul Leonardo da Vinci – Lifelong Learning Programme
   - Programul Phare 2006 – Masuri de Incluziune Sociala
   - Programul Joint Actions Socrates
   - Programul Leonardo da Vinci, Youth Programmes Agreement
   - Progamul Socrates – Grundtvig G1
   - Programul Phare Acces Social 2003
   - Programul PHARE – RICOP

Stiching Up with Down Olanda
Ministerul Afacerilor Externe al Olandei prin programul Matra Kap
Lion’s Club International
Fundatia Principesa Margareta a Romaniei
Autoritatea Nationala a Persoanelor cu Handicap
Banca Mondiala
Fundatiile Olandeze de Cooperare in Europa Centrala si de Est
UNICEF
World Vision Romania
World Learning