Valoarea voluntariatului

Ce este voluntariatul? Care este valoarea voluntariatului? Are voluntariatul legatura cu banii? Ar trebi sa il masuram in acest fel? Cei mai multi oameni vor raspunde negativ la ultima intrebare. Voluntariatul nu are legatura cu banii. Voluntariatul reprezinta  daruire, contributie si ajutor pentru altii si pentru comunitate in general. Functioneaza atunci cand dorim sa avem o contributie la ameliorarea unei situatii din comunitate. Oamenii voluntariaza pentru o varietate de motive. Cei mai multi oameni vor sa castige experienta, noi aptitudini, sa cunoasca oameni noi sau sa isi mareasca reteaua de prieteni  si de contacte in scopul de a gasi un job sau a incepe o cariera. Altii vor doar sa ajute comunitatea sau prietenii, sa promoveze diverse activitati etc. fac asta pentru ca ii face sa se simta bine. Le da ceea ce Dan O'Grady de la catedra actuala de voluntariat Calgary descrie ca zambet privat.

2_14Aceasta este valoarea voluntariatului. Nu are legatura cu banii si nu ar trebui masurata. Putem contoriza in timp dar nu in bani. Altii ar vrea sa faca altfel. Guvernul de exemplu ar prefera sa adune orele de voluntariat proportional cu numarul de persoane si sa determine valoarea aconomica a voluntariatului. Este simplist si periculos. In primul rand ar sustine ca numai masurarile economice au valoare si in al doilea rand ca voluntariatul e o sursa de profit.

Aceasta este o panta alunecoasa. Sugereaza ca voluntariatul ar trebui inlocuit cu job-uri platite, ca munca neplatita nu este valoroasa, reduce vlutariatul la ore de munca in loc sa ii valorifice contributia. Ignora valoarea voluntariatului in a crea o societate mai buna, mai dinamica si mai implicata.

A incerca sa pui valoarea banilor inaintea voluntariatului distruge ideea acestuia. Voluntariatul este complex si diversificat. Voluntariatul nu este simpla organziare a sute de voluntari pentru evenimente mari ca Jocurile Olimpice,  etc.  Exista sute de voluntari in adaposturi pentru oameni fara casa, ajutand oamenii, ajutand bolnavii din ospicii sau facand urat intr-o cresa. Sunt acte spontane de bunatate si ajutor cum ar fi ajutorul dat unui batran sa treaca strada. Aceste acte oferite din proprie initiativa sunt ceea ce uneste societatea. Voluntariatul ajuta nu angajeaza, voluntariatul ofera, contribuie si nu numara.

Unii cred ca a echivala in bani timpul de voluntariat este o solutie buna. Este gresit, pentru ca distruge valoarea reala a voluntariatului, ca si termenul de voluntariat mandatar care distruge spiritul de voluntariat. Avem nevoie de voluntari motivati nu de voluntari de campanie. Aduna orele de voluntariat dar nu te lasa orbit de cifre. Valoarea voluntariatului e mai profunda, mai deplina si mai importanta ca si contributie la o comunitate sanatoasa, decat valoarea banilor.

Nu putem si nu trebuie sa dam o valoare in bani voluntariatului. Cum putem pune o valoare in bani unor oameni normali care fac lucruri extraordinare?