UNICEF

unicef_2_400_01Fundatia Natiunilor Unite pentru copii (UNICEF)

Unicef are o lunga istorie in contextul urgentelor sau crizelor umanitare, atat naturale cat si provocate de om. Numita prima data "The United Nations International Children's Emergency Fund" organizatia a fost creata sa asigure asistenta umanitara copiilor care traiau intr-o lume distrusa de cel de-al doilea razboi mondial. Foarte multe lucruri s-au schimbat de atunci, dar misiunea fundamentala a UNICEF nu.

Comunitatea internationala se confrunta cu un numar din ce in ce mai mare de crize, tot mai complexe, care pun copiii si femeile intr-o situatie din ce in ce mai riscanta.Ca o medie, Unicef raspunde la mai mult de 200 de urgente anual, informand si gestionand aceste crize ca lider global pentru ajutorarea copiilor.Cerintele pentru ajutor umanitar vor continua sa creasca si de aceea UNICEF trebuie sa fie gata sa raspunda oricarei solicitari.Aceasta va fi rezultatul combinarii mai multor factori de risc ca de exemplu conflictele sau dezastrele naturale combinate cu schimbarile climatice si urbanizarea.

In acelasi timp multe tari si-au intarit managementul de criza si dezastre la nivel national, sporind capacitatea de coordonare a asistentei umanitare.Posibile dezastre pot surveni si ca urmare unei explozii a preturilor, caderea brusca a pietelor financiare sau terminarea resurselor naturale.In acelasi timp multe tari au facut investitii, ridicand adaposturi si infiintand comitete si asociatii pentru managementul diferitelor crize.

unicef_3_400Sistemul umanitar international a suferit diverse schimbari in anii recenti.Numarul organizatiior nationale a crescut, precum si influenta acestora a fost notabila si a avut loc o diversificare notabila culturala si geografica a acestora.Deasemenea s-au tras anumite concluzii si s-au punctat lucrurile necesare de facut, ca urmare a dezastrelor gestionate pentru dezvoltarea capacitatii colective de raspuns.Actiunea umanitara  este de asemenea influentata de schimbari in domeniul asistentei de dezvoltare si respecta mandatele de securitate ONU.

Actiunea umanitara a UNICEF isi pune la dispozitie resursele in conformitate cu dispozitiile ONU. In acest context, focusarea mainstream pe actiuni umanitare in programele Unicef, atat la nivel global cat si national va fi mentinuta pentru ca aceasta confera oportunitati unice de a pune in legatura toate tipurile de raspuns la crizele umanitare.