Crizele Umanitare

Crizele Umanitareumanitar_2_400O criza umanitara (sau dezastru umanitar) poate fi definit ca un eveniment singular sau o serie de evenimente care atenteaza la sanatatea, siguranta sau bunastarea unei comunitati sau unui grup insemnat de perspane. Poate fi din cauza unui conflict intern sau extern si de obicei apare pe o arie larga.

Raspunsurile locale, nationale sau internationale la astfel de crize sunt cu siguranta necesare. Fiecare criza umanitara este cauzata de diferiti factori si ca o concluzie, fiecare criza umanitara cere un raspun unic targetat pe diferitele sectoare ce pot fi afectate.Abaterea de la acest plan poate rezulta in daune pe termen scurt sau pe termen lung.

Crizele umanitare pot fi cauzate de anumite dezastre naturale, dezastre provocate de om sau asa numitele urgente complexe.Din aceasta cauza, crizele umanitare sunt deseori interconectate si complex, mai multe agentii nationale si internationale jucand roluri in aplanarea efectelor rezultate din criza.

Sistemul Umanitar International.

umanitar_3_400Sistemul umanitar international este compus din organizatii la nivel global ce acorda ajutor umanitar pentru a-i ajuta si proteja pe cei afectati de crize.Astfel de agentiiinclud guverne si asociatii non-guvernamentale ca ONU de exemplu, Crucea Rosie Internationala, Miscarea Red Crescent, Medici fara Frontiere si altele.Ajutorul mai poate proveni si de la donatori internationali sau de la armata.Aceasta asistenta umanitara este asigurata bazandu-se in special pe anumite principii ale Legii Internationale Umanitare:impartialitate, umanitate, independenta si neutralitate.Scopul este acela de a alina suferinta umana si de a asigura bunurile necesare pentru cei afectati de dezastre.Natiunile dezvoltate joaca roluri cheie in asigurarea ajutorului umanitar, dupa ce are loc o criza umanitara.