Summitul Mondial Umanitar 2014

WHS are ca scop sa uneasca grupuri de oameni pentru viitoare campanii umanitare legate de hazarde naturale si conflicte. De asemenea un alt scop ar fi crearea unor parteneriate puternice si cautarea unor solutii inovative si campanii noi.

Summit-ul va avea loc in Mai 2016 in Istanbul. In deschiderea summitului, vor avea loc 8 consultatii in locuri cheie din lume, pentru a se afla pareri despre ce ar trebui facut in viitor. In plus, consultatiile se vor face si pe web incepand cu luna Mai, 2014. Mai jos se afla lista cu locurile in care se vor face consultatii:

- Africa Centrala si de Vest

- Nordul si Sud-Estul Asiei

2_02- America Latina si Caraibe

- Sudul si Estul Africii

- Europa

- Insulele din Pacific

- Asia Centrala si de Sud

- Jumatatea de Est si Nordul Africii

- Consultatii Globale

Participanti:

- Grupuri incluzand oameni care au fost afectati de dezastre si razboaie si organizatiile lor locale

- Guverne si organizatii regionale incluzand tarile afectate si donatorii, si parteneri interesati de dezvoltare

- Organizatii umanitare si de dezvoltare, ONG-uri, agentii de caritate si fundatii

- Alte persoane care vor sa se implice in campanii umanitare cum ar fi oameni de afaceri, militari, institutii academice, organizatii religioase etc

Participantii la discutii vor aborda probleme relevante din zonele lor. Vor exista patru teme care sa ghideze conversatiile:

- Eficienta ajutorului umanitar.

- Reducerea vulnerabilitatii si tinerea riscului sub control

- Transformarea prin inovatii

- Ajutarea oamenilor aflati in zone cu probleme

3_06Comunitatea globala sufera de numeroase probleme cum ar fi schimbari climatice, cresterea numarului de oameni, urbanizarea, lipsa apei etc. in acelasi timp exista probleme economice globale si noi oameni angajati in campanii umanitare. Avand aceste probleme si oportunitati scopul acestui summit este sa ofere solutii la dezastre si conflicte militare.

Incepand cu jumatatea anului 2014, se vor tine conferinte online, regional si tehnic peste tot in lume. Echipele tematice formate din 8-10 experti vor dezvolta fiecare tema si vor ajuta conferintele.

Conferintele vor anunta viitoarele evenimente in diverse regiuni pentru a avea loc discutii pe fiecare tema. Acest lucru va ajuta la acumularea unui pachet de sugestii si la formarea unui plan. Summitul are ca scop sa uneasca toate ideile si resursele.

Consultatiile se vor face cu o varietate de parteneri, incluzand persoanele afectate, agentii, experti tehnici si orice persoana interesata de campanii.

OCHA a vazut raportul temelor si conceptiilor multor organizatii. Partenerii pot contribui prin: participarea la discutii pe platforma web, incurajarea participarii la consultatiile online, in special in comunitatile afectate, comunicand cu guvernul din zona lor, gasind sponsori, participand in echipele tematice, impartind informatii si invitatii la evenimente, ajutand WHS asigurand participarea activa a reprezentantilor  comunitatilor afectate care sunt lasati de obicei pe dinafara.

Publicul va fi invitat sa imparta pareri si idei pe site, in forum din mai 2014. Stirile si alte informatii vor fi actualizate in mod regulat si trimise pe mail-ul participantilor.