Sindromul Down

Sindromul Down este o problema genetica ce influenteaza dezvoltarea organismului. Este una din cele mai comune cauze ale dificultatilor de invatare si de adaptare. Ajutorul medical ii ajuta pe multi oameni care sufera de Sindrom Down sa traiasca vieti mai lungi si mai sanatoase. Tehnicile de invatare imbunatatite si terapia ajuta de asemenea multi copii cu Sindorm Down sa invete mai mult si mai repede. Fiind mai multi copii cu Sindrom Down decat inainte, face sa fie extrem de important sa se faca tot posibilul pentru a le oferi ajutor in a se integra si a avea vieti independente.

Sindromul Down este o boala comuna se manifesta dotorita unei dublari a cromozomului 21 de obicei in fiecare celula. Aceasta diferenta genetica este prezenta din nastere si ii afecteaza pe copii din timpul dezvoltarii fetale, pana cand ajung adulti.

Mamele cu o varsta inaintata sunt mai predispuse sa aiba copii cu Sindrom Down decat cele tinere, dar se pot naste copii cu Sindrom Down din parinti de toate varstele, din toate culturile si de orice origine.

2_01Cele mai multe din nevoile celor cu Sindrom Down sunt comune oamneilor normali. Sunt si nevoi in plus legate de boala pe care acestia o au. Sindromul Down este asociat cu riscuri crescute de a dezvolta alte probleme de sanatate, incluzand probleme cu inima, pierderi ale auzului, sistem imunitar scazut, vedere slaba si un risc crescut de dementa timpurie. Multe dintre aceste probleme  sunt tratabile.

Oamenii cu Sindrom Down au si dificultati de invatare care ii impiedica sa se dezvolte. Oricum, nu toate zonele de dezvoltare sunt afectate in mod egal. Copii au anumite lucruri pe care le invata mai greu si care necesita metode educationale specifice.

Sindromul Down este una din cele mai comune cauze ale dificultatilor de invatare, afectand intre 1 si 1500 de copii nascuti in diferite tari, depinzand de varsta mamei si de conduita din timpul sracinii, de materialul genetic mostenit, etc.

In Anglia aproximativ 1 din 920 de copii nascuti au Sindromul Down iar in SUA aproximativ 1 din 830 de copii anual. In restul Europei in jur de 9000 copii se nasc cu aceasta problema, iar in toata lumea se estimeaza 220000 de copii pe an cu Sindrom Down.

In Regatul Unit rata natalitatii a crescut in ultimii ani: in 2009 natalitatea era cu 9% mai mare decat in trecut si se nasteau cu 22% mai multi copii decat in anii anteriori. In SUA intre 1979 si 2003 natalitatea a crescut cu 31% luand in considerare doar copiii vii.

Oamenii cu Sindrom Down traiesc mai mult datorita medicinei evoluate din tarile evoluate care ajuta oamenii cu Sindrom Down sa traiasca pana la 60 de ani, fata de 30 cat era in 1970. Se estimeaza ca erau 83400 copii si adolescenti care traiau in SUA in 2002. Astazi in Angla se estimeaza 12800 de tineri cu Sindrom Down sun 18 ani. Pe glob se estimeaza aproximativ 1,6 milioane de copii cu Sindrom Down.

Cu cei mai multi bolnavi de Sindrom Down in viata in prezent, e devnit mai important sa facem tot posibilul sa ajutam sa duca o viata cat mai normala.