Principii umanitare

1_52In  mijlocul dezbaterilor asupra locului politicii in asistenta umanitara sunt principiile care ar trebui sa ghideze actiunile umanitare. Un aspect cheie este studierea principiilor umanitare care au dat gres, si cele care sunt asociate cu probleme serioase.

Comitetul International al Crucii Rosii are un sablon etic  cunoscut pentru principiile stabile in actiunile umanitare. Aceste principii – universalitate, impartialitate, independenta si neutralitate -  definesc si delimiteaza spatiul umanitar in care opereaza ICRC. Aceste principii ale Crucii Rosii au un impact profund in umanitarism. Odata cu agentiile umanitare , s-a facut un acord sustinand ideea ca suferinta umana nu trebuie sa ramana fara raspuns. Exista de asemenea un acord de principii, impartialitate si universalitate.  Neutralitatea si independenta au fost imprumutate si de alte agentii umanitare. Principiile Crucii Rosii au avut un mare impact asupra umanitarismului.

Dupa cum spune Pasquier, noua forma de politicizare a ajutorului umanitar ere probleme cu toate cele patru principii. Universalitatea si impartialitatea implica faptul ca actiunile umanitare trebuie sa intervina si sa ajute toate persoanele aflate in nevoie indiferent unde sunt sau ce fac. Impartialitatea inseamna ca raspunsul umanitar trebuie sa fie ghidat dupa nevoi si trebuie sa nu fie nicio distinctie intre persoane, cum ar fi considerarea unor beneficiari ca fiind privilegiati fata de ceilalti.

Subordonand obiectivele umanitare domeniului politic si intereselor strategice unele victime se pot simti privilegiate fata de altele, si astfel dispare impartialitatea. De exemplu, Skuric-Prodovnic arata ca nivelul ajutorului umanitar oferit in Serbia in  a doua jumatate a anului 1999 a fost mult mai scazut decat cel oferit in Albania si Macedonia. De asemenea si in Muntenegru ajutorul umanitar din aceeasi perioada a fost mai mult decat abundent.

Principiul independentei se afla in contradictie cu colaborarile in crestere ce se realizeaza intre comunitatea politica si agentiile umanitare. Multe agentii umanitare raman dependente de ajutorul financiar oferit prin donatii facute de politicieni, ceea ce inlatura principiul independentei.  Fara independenta actiunile umanitare nu se pot numi o contraforta morala in fata actiunilor beligerante si actiunile impartiale sunt dificile.

Neutralitatea este principiul cel mai dezbatut si contestat, fiind dezacorduri intre semnificatiile acestuia, eficienta si moralitatea. Notiunea traditionala de neutralitate a fost asociata cu tacerea, dar agentii ca Medecins Sans Frontieres sustin ca lucreaza in neutralitate. Responsabilitatea lor este sa denunte pe cei care incalca drepturile internationale umanitare si abuzeaza de drepturile omului, dar nu trebuie sa devina solidari cu nicio alta agentie, organizatie si asociatie umanitara.