Federatia Internationala a Crucii Rosii si Semilunii Rosii

2_25Crucea Rosie Internationala si Miscarea Semilunii Rosii sunt miscari umanitare internationale cu aproximativ 97 milioane de voluntari, membrii si personal logistic si au fost fondate pentru a proteja viata umana si sanatatea, pentru a asigura respect pentru toate fiintele umane si pentru a preveni intensificarea suferintei umane.

Miscarea este reprezentata de organziatii distincte care sunt independente din punct de vedere legal dar sunt unite de miscarea cu principii comune de baza, obiective si simboluri comune, statut si organizatii guvernamentale partenere. Componentele miscarii comune a Crucii Rosii Internationale si a Semilunii Rosii sunt:

Comitetul International al Crucii Rosii (ICRC): o institutie umanitara fondata in 1863 in Geneva, Suedia de catre Henry Dunant si Gustave Moynier. Cele 25 de comitete membre au o autoritate unica sub legea umanitara internationala pentru a proteja viata si demnitatea victimelor conflictelor armate interne si internationale. ICRC a primit Premiul Nobel Pentru Pace de trei ori (in 1917, 1944, 1963).

Federatia Interationala a Crucii Rosii si a Societatilor Semilunii Rosii (IFRC) a fost fondata in 1919 si coordoneaza astazi activitatile din 188 de Centre de Cruce Rosie si Semiluna Rosie. La nivel international, Federatia conduce si organizeaza in stransa cooperare cu Societatile Nationale, misiunile de asistenta care raspund la situatii de urgenta de scara larga. Secretariatul International al Federatiei are baza in Geneva, Elvetia. In 1963, Federatia (pe atunci cunoscuta sub numele de Liga Societatilor de Cruce Rosie) a primit Premiul Nobel Pentru Pace in comun cu CICR.

Centre Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie  exista in aproape fiecare tara din lume. In prezent 188 de Societati Nationale sunt recunoscute de catre CICR si recunoscute in calitate de membre cu drepturi depline ale Federatiei. Fiecare entitate lucreaza in tara sa de origine in conformitate cu principiile dreptului umanitar international si cu statutul Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie. In functie de circumstante si capacitatile lor specifice, Societatile Nationale pot lua sarcini umanitare suplimentare care nu sunt definite in mod direct de dreptul umanitar international sau mandatele Miscarii Internationale. In multe tari acestea sunt strans legate de sistemul national raspunzator de ingrijirea sanatatii prin furnizarea de servicii medicale de urgenta.