Empatia in cadrul unei familii

Familia este cea mai importanta unitate a societatii. Acesta este un lucru pe care toti trebuie sa-i invete.

Familia nu este doar unitatea de baza a societatii, de asemenea este unitatea de baza a cresterii unui copil,  a comunicarii si a tuturor relatiilor  aflate in jurul valorii de prietenie si armonie.

Familia – in principiu un barbat si o femeie care traiesc impreuna in pace si armonie – este relatie care ofera stabilitate atat din punct de vedere sexual cat si emotional, intelectual, social.

Alte forme de organizatii sociale includ oamenii ramasi singuri sau diverse forme de  aranjamente clective numite societati libere pentru dragoste. Dar niciuna din acestea din urma nu functioneaza la fel de bine ca o relatie monogama barbat-femeie in ceea ce priveste stabilitatea si fericirea in cuplu, cat si societatea in general.

Cand familiile sunt puternice societatea este puternica. Atunci cand legaturile familiale devin slabe societate incepe sa se descompuna.

Familia este formata la inceput din doua persoane care chiar daca nu se inteleg pe deplin sunt dedicate una alteia. Asta inseamna doua persoane  care sunt fericiti impreuna, vor sa fie impreuna si care se iubesc chiar daca sunt doar priteni de exemplu, sau un parinte si copilul sau.

O alta definitie a familiei ar fi dpua persoane care traiesc intr-o relatie apropaiata.  Relatiile stranse sunt valabile in general in cadrul unei familii, dar nici acolo in toate cazurile. Cuplurile pot trai impreuna anii buni si membrii sa nu fie apropiati.

De fapt relatiile apropiate se dezvolta intre prieteni de ambele  sexe, coegi de munca si poate, in unele situatii, membri ai echipelor sportive care muncesc si se joaca impreuna constant, de exemplu. Uneori acestia nici macar nu au nevoie sa locuiasca in acelasi oras sau sa se cunoasca personal atata timp cat se iubesc.

asociatie umanitara

De asemenea si cei care traiesc sub acelas acoperis trebuie sa fie intr o relatie stransa. Chiar daca sunt colegi de camera, cuplu, membri aceluias club de exemplu, asta nu inseamna ca sunt o familie, deoarece intre membrii unei familii se leaga relatii puternice de afectiune, grija si intelegere.

O relatie intre doua persoane in care sentimentele nu sunt echitabile de ambele parti nu este o relatie buna.

”Compozitia barbat-femeie intr-o familie”

Acesta este un tip de amestec empatic care are loc numai intre indivizi de sex opus. Se poate realiza si intre indivizi de acelasi sex si uneori functioneaza. Dar, doar un barbat si o femeie pot fuziona intr-un mod unic si diferit, de aceea aceasta empatie nu se leaga, de exemplu, intre mambrii unei echipe sportive unisex.

Acest tip de fuziune este similar cu alte interactiuni empatice dar mult mai puternic si mai capabil de a oferi stabilitate si multumire.  A avea prieteni de sex opus, o sotie sau un sot, si chiar copii reprezinta un avantaj.

Relatia dintre parinti si copii se realizeaza mai usor intre un tata si fiica sa respectiv intre mama si fiu. De asemenea relatiile dintre frati pot fi mai soide daca acestia au genuri opuse, dar aceasta nu este o regula.

Un fenomen interesant este acela ca in cadrul unei familii sau in relatiile foarte stranse atunci cand unul din membrii este fericit sau sufera, ceilalti membrii ii impartasesc sentimentele. Acest fenomen se poate daora amestecului empatic descris mai sus. Cu toate acestea ea poate fi asociata si cu alti factori, mai putin stres in casa, o atmosfera fericita in casa etc.

In plus fata de aceste motive ar mai putea fi ca intr-o familie membrii isi servesc drept exemplu uni altora, copiindu-si in cele din urma si atitudinea.

In ultimii 100 de ani familia ca si unitate de baza a societatii a fost atacata constant in America si in Europa.  Cel mai important atac vine din lucrul in afara familiei, cei doi parinti avand de munca, sistemul scolar reduce autoritatea parintilor,  si de asemenea, prin diverse activitati invazive guvernul ingradeste drepturie parintilor asupra copiilor si asupra activitatilor pe care le desfasoara in casa.

asociatie umanitara

Presiunea din partea grupurilor de minoritati sexuale, si a campaniilor realizate de diverse organizatii au descurajat casatoriile. Sistemul de protectie sociala de asemenea, poate fi un factor anti-familie, fiind un stimulent pentru cei care au copii in afara casatoriei in scopul de a obtine bani.

Deocamdata Asia are aceste fenomene diminuate, dar sunt in crestere. Comunismul, de exemplu, practicat si astazi in China, Rusia, si alte natiuni mari are un efect devastator asupra familiei.  De asemenea, Asia se confrunta cu alte probleme, cum ar fi cultura traditionala dominata de barbati care ar putea parea ca sprijina familia, dar in realitate face dificie relatiile de iubire intre barbati si femei. Alte natiuni cum are fi cei din Orientul Mijlociu, insista pe reguli atat de rigide si stricte care sa tina societatea unita, incat distrug relatiile de iubire inca de la inceput, pentru ca atat femeia cat si brabatul au un rol foarte bine definit.

Lumea musulmana are de asemenea probleme grave de familie. Aici unitatea familiei este puternica, dar in unele case barbatii domine iar femeile sunt tratate atat de urat incat nu isi pot iubii sotii si copii.

Unele din cele mai solide relatii de familie se gasesc la evrei, chinezi si coreeni, dar si aici rata divorturilor este in cresere.

Cele de mai sus ne duc spre nevoia de a clarifica, corecta si analiza importanta familiei traditionae si de a o restaura din punct de vedere legal, cultural si social. Fiecare persoana ar trebui sa inteleaga nevoia de a avea o familie bazata pe relatii solide, si apoi sa actioneze in toate nivelele societatii spre a o ghida spre o societate bazata pe familie.