Despre Ajutorul Umanitar

aid_2_400Ajutorul umanitar presupune asistenta materiala sau logistica asigurata in scopuri umanitare ca raspuns la crizele umanitare, incluzand aici dezastrele naturale si cele provocate de om.Obiectivul primar la ajutorului umanitar este sa salveze vieti, sa aline suferinta si sa mentina demnitatea umana. Poate fi asadar, deosebit de ajutorul pentru dezvoltare care cauta sa se adreseze in special factorilor socio-economici care au condus la o criza sau la o urgenta umanitara.

Conform "Overseas Development Institute", o agentie de cercetare din Londra, ale carei concuzii au fost publicate in ziarul "Asigurarea ajutorului in medii nesigure, 2008 in istoria umanitarianismului a fost anul cu cele mai multe probleme.Tarile declarate cele mai nesigure au fost Somalia si Afganistan.

Origini:

Inceputurile ajutorului umanitar international organizat, pot fi urmarite pana spre sfarsitul secolului 19. Primul exemplu de ajutor il poate constitui ajutorul dat in raspuns la "Marea foamete chinezeasca" dintre 1876-1879 adusa de o inundatie ce a avut loc in China de Nord in 1875.Misionarul britanic Timothy Richard a chemat primul ajutor international pentru foametea din Shangdong in vara lui 1876 si a facut apel la comunitatea straina din Shanghai pentru bani in scopul de a ajuta victimele.Comitetul Foametei din Shangdong a fost astfel infiintat cu participarea anumitor diplomati, oameni de afaceri si misionari protestanti sau romano-catolici.Pentru a combate foametea, o retea internationala a fost infiintata pentru adunarea de fonduri.

O campanie simultana a fost lansata ca raspuns la marea foamete din India din 1876-1878.Desi autoritatile au fost aspru criticate pentru atitudinea "laissez-faire" din timpul foametei, unele masuri bune au fost luate pe parcursul crizei, ameliorand efectele acesteia.Totusi inceputurile au fost modeste si abia din 1980 s-a reusit adevarata mobilizare la nivel global a resurselor si a asociatilor umanitare.

aid_3_400Fodurile:

Ajutorul umanitar este finantat prin donatii de la persoane fizice, corporatii, guverne sau alte organizatii. Finantarea si trimiterea ajutorului umanitar creste la nivel international, devenind mai importanta si mai de efect.Biroul de Coordonare pentru Afaceri Umanitare din cadrul ONU coordoneaza ajutorul uman internationa dupa resolutia 46/182 a adunarii generale a ONU.

Oamenii:

Numarul total al lucratorilor umanitari la nivel global a fost calculat de AlNAP, o retea de agentii umanitare si a fost estimat la 210.800 de lucratori, estimare facuta in anul 2008.Numarul oamenilor care lucreaza pe teren in domeniul umanitar a crescut cu cate 6% pe an, in ultimii 10 ani.