Declaratia Secretarului General Ban Ki-moon pentru Ziua Autismului din 2014

Declaratia Secretarului General Ban Ki-moon pentru Ziua Autismului din 2014

1_51“Ziua Mondiala a Autismului din acest an este o sansa de sa sarbatori mintile creative ale persoanelor cu tulburari din spectrul autismului, si sa reinnoim angajamentul nostru de a le ajuta sa isi exploreze marele potential.
Am descoperit adevarate comori in intalnirile mele cu persoanele afectate de autism – parinti, copii, profesori, prieteni. Puterea lor este inspirata. Ei merita toate oportunitatile posibile pentru educatie, ocuparea fortei de munca si integrare.
Pentru a masura succesul societatilor noastre, ar trebuie sa-i examinam cat mai bine pe cei cu diferite dizabilitati, inclusiv persoanele care sufera de autism, si sa ii integram in calitate de membri cu drepturi depline si apreciate. Educatia si ocuparea fortei de munca sunt esentiale. Scolile conecteaza copii din comunitat. Locurile de munca realizeaza conexiunea intre oameni si societate. Persoanele cu dizabilitati merita sa aiba aceleasi drepturi ca si ceilalti oameni. Prin includerea copiilor cu diferite abilitati de invatare in scoli normale sau scoli speciale, ptem schimba atitudinea oamenilor si ii putem determina pe cei sanatosi sa ii respecte pe cei bolnavi. Prin crearea de locuri de munca adecvate pentru adulti cu autism ii ajutam e acestia sa se integreze in sociatate.
In acest moment e constrangere economica, guvernele ar trebui sa continue sa investeasca in serviciile de care beneficiaza persoanele cu autism. Daca facem asta vom putea beneficia de generetiile actuale si viitoare.
In mod tragic, in multe parti ale lumii aceste persoane sunt private de drepturile fundamentale ale omului. Ei lupta cu discriminarea si excluderea. Chiar si in locurile in care sunt garantate drepturile lor, de prea multe ori ei tot trebuie sa faca fata atitudinii dezaprobatoare a oamenilor.
Conventia natiunilor Unite privind persoanele cu Handicap ofera un cadru solid de actiune pentru a crea o lume mai buna pentru toti.
Ziua Mondiala a Autismului este mai mult decat generatoare de intelegre, este o chemare la actiune. Ii indemn pe toti sa ia parte a promovarea progresului prin sprijinirea programelor de educatie, locuri de munca si alte masuri care contribuie la realizarea viziunii comune a unei lumi mai tolerante.”