Cum sa iti iubesti copilul neconditionat

Incearca sa iti vezi copilul ca pe o samanta care vine la pachet fara instructiuni. Tu trebuie sa ii oferi mediul si substantele nutritive si sa plantezi samanta. Nu poti decide ce fel de floare va fi si in ce sezon va inflori.

2_17Iubirea neconditionara nu este singurul sentiment. Este ceea ce simte obiectul iubirii noastre: o iubire fara conditii. Asta inseamna ca copilul nu trebuie sa fie intr-un anumit fel, sa faca ceva anume pentru a ne castiga dragostea. Il iubim exact asa cum este.

Este adevarat ca copilul ne poate scoate din minti, dar imagineaza-ti sentimentul pe care il are cand simte ca nu este bun asa cum e. Nu asta ne dorim pentru copiii nostri. Si paradoxul este ca tuturor ne este greu sa ne schimbam atunci cand suntem intr-o pozitie defensiva. Acest fapt se dubleaza pentru un copil care simte dezaprobarea unui adult. Cand copilul se simte iubit fara conditii este ca o floare si tu poti observa schimbari.

Pentru a invata s iti accepti si sa isi iubesti copilul neconditionat poti incepe cu urmatorii pasi:

Apreciaza slabiciunile copilului tau. Toti avem puncte sensibile si ne e greu sa le facem fata. Dar devine usor atunci cand iti amintesti ca punctele sensibile pot fi intelese. Pentru inceput, un copil poate fi certaret, si poate insista pe langa parinti pana cand obtine ceea ce vrea.  Acest obicei poate fi greu de suportat pentru parinti, care trebuie sa fie hotarati si persistenti.  Acest obicei l copilului il poate ajuta in viitor daca in cariera.

Il putem ajuta sa inteleaga ca atitudinea hotarata nu este un lucru rau dar ii poate scoate pe ceilalti din sarite si ii poate face sa devina nervosi.  Este nevoie sa invete sa modeleze aceasta atitudine si s o controleze. Ajutand copilul sa se controleze si sa se autocunoasca este unul din cele ma valoroase cadouri pe care le poti face copilului tu.

3_11Poate a vut o fata si ai facut un baiat. Poate ai vrut un copil linistit si cooperant dar ai un copil neastamparat. Poate te supara ca are parul cret in loc sa il aiba moale si neted. Daca exista ceva ce ti-ai dorit pentr copilul tau nu il face sa si simta asta. Va simti nu neaparat din cauza cuvintelor ci pur si simplu prin intreaga ta atitudine isi va da seama ca nu e suficient de bun. Solutia este sa simti aceste lucruri si sa plangi. Da-i drumul! Durerea arde dar curata psihicul si ne ajuta sa ne impacam cu noi insine. Apoi ne vom putea imbratisa copilul rel nu o idee despre ce am vrea sa fie.

Vezi greselile copilului tau din punctul lui de vedere.  In mod normal ne asumam ca avm dreptate ceea ce face ca copilul sa gresesca intotdeauna. Dar putem privi in alt mod, un mod mi apropiat de relitate. Toate obiceiurile proaste ale copilului tau sunt un strigat de ajutor. Pentru fiecare astfel de actiune exista un motiv, ceva ce il deranjaza su o nevoie neindeplinita. Incearca sa rezolvi cauza si vei vedea schimbari la copilul tau.

Empatia este dragoste neconditionata mnifestata prin actiuni. Copilul tau se simte inteles si acceptat, chiar si cand actiunile sale sunt contrazise. Fii conectat cu el, si fa-l sa inteleaga ca ai sentimente profund pentru el.

Asculta. Respira. Invata inteligenta emotionala. Aminteste-ti ca empatizand cu furia unui copil nu inseamna sa fii si tu furios. Si intelegand strategia ei prin care isi realizeaza dorintele nu inseamna ca trebuie sa faci mereu ceea ce vrea copilul. Empatia nu inseamna sa nu te impui. Asteata pana cand situatia se calmeaza discuta despre o metoda de a face fat situatiei.

Controleaza-ti furia. Iubirea neconditionata inseamna ca copilul simte ca este iubit fara a faca ceva anume. Daca atunci cand copilul greseste reactionezi agresiv copilul va intelege gresit agresivitatea noastra si isi va asuma ca este un om rau care niciodata nu va putea fi destul de bun. Nici nu iti imaginezi cati copii se tem ca parintii i vor trimite la inchisoare sau isi vor lua un alt copil.