Cum poti ajuta batranii

2_11Mergi in vizita

Batranii se simt singuri, chiar si cei care locuiesc in azile si centre de plasament. Viziteaza-i chiar si pentru cateva minute si vei fi surpins de modul in care le vei schimba ziua.

Provocati-i la jocuri vechi sau la jocuri de carti

Jucand jocuri vechi cu ei le vei trezi amintiri si ii vei face sa se simta tineri, ceea ce nu poate fi decat un lucru bun.

Gateste-le

Uneori batranilor le este greu sa gateasca si vor manca un sandwich sau cereale. Le poti gati ceva special sau poti gati mai mult pentru tine si la poti da si lor. Fara prea mare efort vei face un batran fericit.

Citeste-le

De multe ori batranii nu mai pot citi, intreaba-i daca au nevoie sa le citesti ziarul sau sa le aduci o carte pe caseta.

Uitati-va la poze vechi

Amintiti-le lucrurile frumoase din viata lor aratandu-le poze vechi. Vei petrece un timp minunat in care iti vor povesti aventuri si intamplari fericite din trecut.

Ajuta-i la curatenie

Sunt locuri in care un batran nu poate ajunge sau este prea periculos pentru el sa se urce. De exemplu este greu pentru un batran sa dea praful jos de pe suprafete inalte.

Asculta-i

O nevoie de baza a omanilor este nevoia de atentie. Batranii au nevoie de cineva care sa ii asculte cu adevarat. In acest fel vei avea ocazia sa afii si ce au nevoie si ce vor.

3_09Ia-le tu medicamentele de la farmacie

Ajuta-i cand sunt bolnavi ii vei face sa se simta iubiti si importanti. Suna-i periodic si incearca sa discuti cateva minute in care sa le acorzi atentie si in care sa te asiguri ca se simt bine.

Cand faci vizite poti ua si animalutul tau de companie cu tine, dupa ce te-ai asigurat in prealabil ca nu ii deranjeaza animalele. Animalul tau ii poate amuza sau le poate oferi un timp placut de joaca si relaxare.

Ajuta-i cu decoratul si gatitul din preajma sarbatorilor

Ofera-te sa ii ajuti sa gateasca si sa decoreze de sarbatori, iar daca este posibil invita-i sa petreaca sarbatorile cu tine. Face-ti impreuna decoratiuni simple, ascultati muzica si lasati-i sa spune povesti din trecut.

Scrieti-le scrisorile

Mainile instabile pot scrie neinteligibil. Scrie tu scrisorile pentru ei si trimite-le.

Ajuta-i sa se simta implicati

Verifica daca au in preajma un local cu jocuri pentru batrani si mergeti impreuna. Se va simti bine si nu se va mai plictisi.

Nu ii duce la un azil

Cel mai bun mod in care o persoana poate fi in grijita ar trebui sa vina din partea familiei. Avem impresia ca in azile pentru batrani vor primi o ingrijire mai buna dar gresim. Pentru ca indiferent cat de bine ar fi tratati fizic, nu vor trece niciodata oeste durerea psihica de a fi abandonati. Este responsabilitatea noastra sa avem grija de batrani, iar casa este cel mai bun loc pentru un batran. De aemenea ii poti ajuta, in cazul in care sunt departe de tine, asigurandu-te ca au un medic si toate datele corecte si complete la agentia de ajutor medical. Asigura-te ca au in casa senzori de fum. Incearca sa le faci periodic cumparaturile.incercati sa faceti plimabri pentru a ii ajuta sa se miste si sa ia aer.