Copiii cu dizabilitati

Copiii cu dizabilitati

2_15Nu este fiecare copil special? Noi asa credem dar atunci ce  inseamna copii cu nevoi speciale? Asta inseamna ca fiecare copil care are nevoie de ajutor suplimentar din cauza unei probleme medicale, emotionale sau de invatare. Acesti copii au nevoi speciale pentru ca pot avea nevoie de medicamente, terapie sau ajutor suplimentar in scoala, lucruri de care majoritatea copiilor au foarte rar nevoie.

Poate cunosti copii in scoala ta care au carucior cu rotile sau folosesc carje pentru a merge. Acestia au nevoi speciale. Nu au nevoie doar de echipamentul care ii ajuta sa se  miste, dar pot avea nevoie de rampe sau de lifturi. De asemenea, pot avea nevoie de autobuz special pentru a ajunge la scoala, unul in care sa se poata urca usor.

Copiii care au boli ca epilepsia, diabetul sau probleme cerebrale au nevoi speciale. Pot avea nevoie de medicamente sau alt ajutor pentru a isi realiza activitatile zilnice. Copiii cu probleme cu ochii pot avea nevoie de carti Braille pentru a citi. Copii cu probleme de auz sau de vorbire au nevoi spciale de asemenea. Un copil cu probleme cu auzul poate avea nevoie de dispozitive pentru auz si de terapie pentru vorbire pentru ca  e greu sa pronunti cuvintele atunci cand nu poti auzi bine.

Copiii cu probleme de invatare si adaptare au nevoi speciale. Copiii cu Sindrom Down pot sa mearga la o scoala normala dar au nevoi speciale cand trebuie sa invete asa ca o persoana de ajutor ar putea merge cu ei in clasa.

3_10Probabil observi copii cu nevoi speciale dar nu ii vezi pe toti. Un copil poate avea o problema care se vede atunci cand cunosti persoana bine. O persoana poate avea probleme cu anxietatea dar nu stii decat daca iti spune. In privat, parintii, profesorii, si consilierii pot face ceva ca sa ajute copilul sa scape de aceasta probema.

Viata poate fi o super provocare pentru un copil cu nevoi speciale. Poate fi greu pentru acesta sa faca lucruri normale ca invatatul, cititul, daca are handicapuri fizice. Vestea buna este ca parintii, medicii, asistentele, terapeutii, profesorii si oricine altcineva pt fi de ajutor. Scopul este sa ajutam copiii sa ramana cat mai independenti.

Si ceilalti copii pot fi de ajutor fiind prietenosi. Si copiii cu dizabilitati au nevoie de prieteni la fel ca si copiii normali, dar cunoasterea oamenilor si legarea relatiilor de prietenie poate fi dificila. Alti copiii pot rade de ei si ii pot sacai, asigura-te ca anunti pe cineva cand observi astfel de intamplari.

Incearca sa fii de ajutor cand cunosti pe cineva cu nevoi speciale. Ii poti cara cartile, il poti intreba daca vrea sa ia masa cu tine si cu prietenii tai. Este important sa nu fi sufocant cand incerci sa fi de ajutor pentru ca si copiii cu nevoi speciale incearca sa fie la fel de independenti ca tine.

Fiind prieten cu copii cu nevoi speciale este unul din cele mai bune mijloace de a fi de ajutor. Dupa ce ii cunosti ei te pot ajuta sa intelegi cum e sa fii in locul lor.