Avantajele voluntariatului

Avand o viata ocupata este greu sa te implici in activitati de voluntariat. Beneficiile voluntariatului sunt enorme pentru tine, pentru familia ta si pentru comunitatea in care traiesti. Iti poti ajuta prietenii, comunitatea, poti invata noi lucruri si poti avansa in cariea. Voluntariatul poate fi de jutor pentru a iti proteja sanatatea fizica si psihica.

Voluntariatul ne conecteaza cu ceilalti

2_05Unul din cele mai cunscute beneficii ale voluntariatului este impactul asupra comunitatii. Voluntarii neplatiti sunt de obicei liantul care tine o comunitate unita. Voluntariatul te ajuta sa stabilesti legaturi cu comunitatea in care traiesti si sa o faci un loc mai bun. Oricum, voluntariatul este un drum cu doua directii, si te poate ajuta in functie de cauza pentru care alegi sa militezi. Dedicandu-ti timpul ca voluntar te ajuta sa-ti faci noi prieteni, sa iti multiplici reteaua de cunostinte, si sa iti ridici aptitudinile sociale.

Una din cele mai bune moduri de a-ti face noi prieteni este sa faci activitati de grup. Voluntariatul este o forma buna prin care poti cunoaste oameni noi, mai ales atunci cand esti nou in zona. Voluntariatul intareste legaturile cu comunitatea expunandu-te oamenilor cu aceleasi interese, vecinior si oferindu-ti activitati captivante.

In timp ce unii oameni sunt sociabili, altii sunt rusinosi si le e greu sa cunoasca persoane noi. Vountariatul iti da oportunitatea de a practica si dezvolta abilitati sociale, cand te intalnesti in mod regulat cu un grup de oameni cu interese comune. Cand ai momentul, este usor sa iti faci prieteni.

Voluntariatul iti intareste increderea in tine

Voluntariatul iti poate intari increderea in propria persoana si poti fi satisfacut de propria viata. Ii ajuti pe ceilalti ceea ce iti confera un sentiment de multumire. Rolul tau ca voluntar iti poate da un sentiment de mandrie. Cu cat te simti mai bine cu tine insuti  cu atat iti doresti mai mult sa ai o viziune pozitiva asupra vietii.

Voluntariatul combate depresii

Un factor de risc in depresie este izolarea sociala. Voluntariatul te mentine in contact cu ceilalti si te ajuta sa iti dezvolti un sistem de ajutor si aparare solid, care te poate proteja impotriva stresului si depresiei cand ai momente dificile.

Voluntariatul te ajuta sa iti mentii sanatatea psihica

Voluntariatul este bun la toate varstele dar in special la adulti. Studiile arata ca cei care fac voluntariat au o viata mai lunga decat cei care nu fac.

Din cauza lipsei mijloacelor de transport, a lipsei de timp, dizabiitatilor sau din alte motive, multi oameni prefera sa voluntarieze prin telefon sau pe internet. Sunt multe proiecte in care poti sa ajuti. Scrisul si designul grafic se poate face si de acasa, si in aceasta era digitala in care traim multe organizatii au nevoie de ajutor cu email si site-uri web.

Daca crezi ca voluntariatul de acasa poate fi benefic pentru tine, contacteaza organizatia care iti place si intreaba ce posibilitati exista. Unele organizatii iti pot cere sa faci un training sau sa te prezinti la intalniri periodice.

Voluntariatul te poate ajuta in cariera

Daca ai in plan o noua cariera voluntariatul te poate ajuta sa capeti experienta in zona ta de interes si sa cunosti oameni din domeniu. Daca nu planuiesti sa iti schimbi domeniul de activitate, voluntariatul iti poate oferi oportunitatea de a practica aptitudinile  de care ai nevoie la muca, cum ar fi lucrul in echipa, comunicarea, rezolvarea unor probleme, planificarea proiectelor, managementul responsabilitatilor si organizarea. Te poti simti mai confortabil incercand toate acestea la munca dupa ce le-ai exersat in prealabil ca voluntar.

Voluntariatul iti poate oferi experienta

Voluntariatul iti ofera sansa de a incerca un nou domeniu fara a face schimbari pe termen lung. Este de asemenea, un mod bun de a castiga experienta intr-un nou domeniu. In unele domenii, poti fi voluntar direct intr-o asociatie care face lucrurile de care esti interesat. De exemplu daca esti interesat de nursing poti fi voluntar la un spital sau la o casa de asistenta medicala. Voluntariatul te poate expune unor organizatii profesionale care te pot ajuta in cariera.

Voluntariatul te poate invata aptitudini valoroase

3_03Doar pentru ca voluntarii nu sunt platiti asta nu inseamna ca aptitudinile pe care le capeti sunt minime, multi voluntari au parte un training extins. De exemplu, poti deveni un experimentat consultant de criza cat timp faci voluntariat intr-o famiie cu probleme  sau un istoric plin de cunostiinte cat timp faci voluntariat intr-un muzeu.

Voluntariatul te poate ajuta sa iti imbunatatesti aptitudinile pe care le ai deja si sa le folosesti in beneficiul intregii comunitati. Pentru inceput daca te aflii pe o pozitie buna in vanzari, si depui efort pentru cauza ta ca voluntar, iti poti dezvolta si imbunatati comunicarea publica si aptitudinile de vanzari si marketing.

Vountariatul poate fi distractiv si iti poate umple viata

Voluntariatul este un mod amuzant si usor de a iti explora pasiunile si interesele. Facand munca de voluntariat poti descopri ca este relaxant, si revitalizant sa iesi din cotidian. Voluntariatul iti poate oferi activitati noi, motivatie si o noua viziune asupra vietii tale personale si profesionale.

Multi voluntariaza tocmai pentru a avea timp pentru pasiunile din afara muncii. La inceput, daca ai un job la birou vei incepe sa petreci mai mult timp afara, poti ajuta la plantarea in gradini publice, sa ajuti intr-o gradinita etc.

Vei avea un voluntariat mai placut daca pentru inceput iti alegi ceva care sa semene cu interesele tale. Incepe prin a te gandi de ce vrei sa  fii voluntar. De asemenea gandeste-te la ce iti va placea sa faci. Oportunitatile care iti vizeaza atat interesele cat si tintele sunt mult mai multumitoare.

Daca esti in cautarea celei mai bune metode de a face voluntariat, nu te limita la doar o singura asociatie sau la un singur fel de munca. Uneori o ocazie arata mai bine pe hartie, iar in realitate este un pic diferita. Incearca sa vizitezi diferite asociatii si sa intelegi ce fac. Cu cat ai mai multa satisfactie ca voluntar cu atat iti vei dori mai mult sa continui.