Autismul

Oamenii numesc de obicei “autism” dar numele oficial este tulburari detin spectrul autismului. De ce? Deoarece medicii include autismul intr-un grup de probleme in care copiii pot avea inclusiv sindromul Asperger si altele. Aceste probleme au loc atunci cand creierul se dezvolta diferit si intampina probleme intr-o zona importanta: a da un sens lumii inconjuratoare.

In fiecare zi creierul nostru interperteaza (intelege) lucrurile pe care le vedem, miros, gust, auz, atingere si exeperienta. Dar atunci cand creierul cuiva are probleme cu interpretarea acestor lucruri poate fi dificil sa comunice, sa asculte, sa inteleaga, sa se joace si sa invete.

copii cu autism asociatie umanitara

Simptomele la un copil pot fi usoare, severe sau medii. Unii copii pot fi deranjati de zgomote. Copiii care au simptome usoare nu sunt deranjati atat de tare de zgomote puternice. Cineva cu simptome usoare poate avea nevoie de putin ajutor pentru a se reacupera, dar un copil cu simptome severe are nevoie de mult ajutor pentru a invata si a face lucrurile de zi cu zi.

Copiii cu autism de multe ori nu pot face cu usurinta conexiuni cu alti copii. De exemplu, atunci cand oamenii zambesc stii ca sunt fericiti si prietenosi, iar cand sunt suparati iti dai seama din voce sau dupa expresia fetei. Dar multi copii care au tulburari din spectrul autismului au probleme cu intelegerea emotiilor altor persoane. Ei ar putea recationa intr-un mod neobisnuit si poate fi greu de inteles de ce o fac.

Un copil cu probleme din spectrul autismului :

-        Ar putea avea probleme de a invata sensul cuvintelor.

-        Ar putea face acelasi lucru in mod repetat, de exmplu, poate repeta acelasi cuvant.

-        Ar putea misca  mainile sau corpul intr-un anumit fel.

-        Ar putea avea probleme de adaptare la schimbari (cum ar fi incercarea alimentelor noi, interactionarea cu un profesor, jucarii noi sau mutate din locurile lor obisnuite).

asociatie umanitara

Imaginati-va cum este sa intelegi ceea ce spune profesorul daca nu cunosti sensul cuvintelor. Este chiar mai frustrant decat atunci cand copilul nu gaseste cuvintele portivite pentru a isi exprima gandurile sau a spune unui parinte ceea ce are nevoie. Uneori acest lucruil poate face pe copil nervos si frustrate.

Unele probleme, cum ar fi refuzul de a incerca noi alimente sau refuzul de a muta jucariile afecteaza o multime de copii, nu doar pe cei care au tulburari din spectrul autismului. Dar copii cu aceste tulburari au mai multe probleme cu care trebuie sa se obisnuiasca si carora trebuie sa le faca fata.

Potrivit Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, 1 din 88 de copii are o tulburare din spectrul autismului, dar nimeni nu stie ce le provoaca. Oamenii de stiinta cred ca exista o legatura intre genetica (ceva care are de-a face cu genele unui copil) si mediu. Unii copii sunt mai susceptibili de a avea autism datorita faptului ca exista precedente in familie. Alti copii au autism chiar daca nimeni din famiia lor nu are astfel de probleme.

 

A sti cauza exacta a autismului este dificil deoarece creierul uman este foarte complex. Creierul contine mai mult de 100 de miliarde de celule nervoase numite neuroni. Fiecare neuron poate avea sute de mii de conexiuni care transporta mesaje de la alte celule nervoase din creier si corp. Conexiunile si mesagerii chimici care le trimit (numite neurotransmitatori) ajuta neuronii sa functioneze asa cum ar trebui. Atunci cand o fac, puteti vedea, simti, va puteti misca, va puteti aminti, puteti trai emotii, putrti comunica si face multe alte lucruri.

In creierul unui copil cu autsm, unele dintre aceste celule nu se dezvolta normal sau nu se organizeaza cum ar trebui.  Oamenii de stiinta inca mai incearca sa inteleaga cum si de ce se intampla acest lucru.

asociatie umnitara

Cu cat mai devreme un copil incepe terapia de recuperare cu atat e mai bine. Dar avand tulburari din spectrul autismului debutul poate fi dificil. Un parinte este de obicei primul care isi da seama  ca e ceva in neregula. Poate copilul este suficient de mare pentru a vorbi si totusi nu face asta, sau copilul nu pare interest de oameni si ii este greu sa se joace cu copiii, sau actioneaza in moduri neobisnuite.

De multe ori specialistii lucreaza in echipa pentru a afla daca exista o problema. In plus fata de cazul in care exista un singur medic, intr-o echipa ar putea fi si un psiholog, logoped, terapeut si professor.

Nu exista niciun tratament pentru autism, dar medicii terapeutii si profesorii pentru aducatie speciala ii pot ajuta pe copii sa comunice mai bine. Un copil poate invata limbajul semnelor sau poate transmite un mesaj aratand imagini. Echipa de ingrijire, de asemenea poate ajuta la imbunattirea abilitatilor sociale, cum ar fi joaca intr-un grup.

Unii copii care au simptome usoare pot absolvi liceul si pot merge la facultate si trai pe cont propriu. Multi vor avea mereu nevoie de ajutor dar tot vor putea avea un viitor luminous atunci cand au sprijinul si intelegerea familiei, medicilor, profesorilor, terapeutilor si prietenilor, astfel incat au certitudinea ca au pe cineva aproape.