Ajuta-i pe cei din jur!

1. Ajuta-ti prietenii si familia

3_05Intreaba-i ce poti face pentru a fi de ajutor. Vorbeste cu membrii familiei sau cu prietenii si intreaba-i ce au nevoie si ofera-te de ajutor. Oferindu-te inainte de a fi solicitat arati ca iti pasa de ei. Aminteste-ti sa faci tot ce te-au rugat. Doar intrebandu-i nu ii ajuti. Fa-ti un obicei dein a intreba oamenii cu care traiesti ce au nevoie. Dupa o perioada indelungata in care ajuti aceasta atitudine va face parte din tine.

Aculta-i pe cei din jur! Cand asuclti pe cineva fi atent la ceea ce iti spune. Priveste-ti interlocutorul si nu te mai gandi la altceva. Daca mintea ta este in alta parte interlocutorul va observa si va intelege ca nu ii dai atentie.

Incearca sa eviti sa judeci persoana cu care stai de vorba. Nu numai ca distruge conversatia dar o va face pe persoana cu care vorbesti sa simta ca nu poate sa iti faca confesiuni.

Ofera servicii sau mici atentii. Cand cineva e stresat de cele mai multe ori cedeaza. Afla de la familie sau prieteni ce nu fac din cauza stresului si oboselii si fa tu in locul lor.

Fa de exemplu un pranz si du-l acasa la perosoana respectiva, in timpul unei perioade stresante si astfel aceasta nu va mai  trebui sa se  ocupe si de gatit. Acest gest se poate face in special pentru cineva care a pierdut o perosna draga sau este bolnav.

Ofera-te sa supraveghezi rudele micute sau copiii prietenilor pentru a le oferi parintilor o binemeritata pauza.

Trimite-le persoanelor dragi mici semne prin care acestea sa inteleaga ca te gandesti la ele.

De cele mai multe ori oamenii se simt indepartati de prieteni si de familie. Doar da-le de inteles ca te gandesti la ei si ca sunt importanti pentru tine. Nu trebuie sa fie ceva mare, orice gest micut este bun.

De exemplu, scrie un mail sau o scrisoare care sa includa cateva motive pentru care tii la destinatar. Poate si amintiri despre ceva amuzant facut impreuna. Daca au avut probleme recente si sunt deprimati cei care primesc asa ceva se simt mai bine.

Fa un pachetel cu amintiri. Poti pune si lucruri facute manual sau mici obiecte care sa ii bucure.

2. Ajuta comunitatea

1_49Voluntariatul este un mod bun de a ajuta comunitatea. Uita-te in jur dupa un adapost pentru oameni fara casa si petrece timp ajutandu-i. Nu numai ca ii vei ajuta pe altii dar iti va oferi si o noua perspectiva despre viata.

Implica-te in activitatile dintr-un adapost pentru femei abuzate si ajuta-le sa redevina curajoase si independente.

Incearca sa ajuti copiii care traiesc in adaposturi sa mearga la scoala si sa tina pasul.

Fi voluntar intr-un azil si asculta povestile batranilor. Iti vor oferi o alta perspectiva asupra vietii.

Doneaza cauzelor importante. Poti dona orice, de la bani la haine, alimente si jucarii. Daca nu ai bani, cauta in lucrurile pe care nu le mai folosesti si vezi care sunt in buna stare.

Doneaza alimente nonperisabile cum ar fi conserve, cereale, paste etc.

Doneaza jucarii in locurile de colectare. Multi copii au nevoie sa aiba propriile jucarii.

Redirectioneaza cadourile. In loc sa primesti gramezi de caoduri cu fiecare ocazie vorbeste cu prietenii si familia sa foloseasca banii pentru donatii. Poi face chiar o fundatie in care sa doneze. Pentru inceput poti face o fundatie pentru a ajuta copii saraci din liceu.

Opreste-te sa ajuti. Daca vezi pe cineva pe strada caruia ii este greu, de exemplu, sa care plasele de la piata, sau care are nevoie de bani pentru autobuz, da-i o mana de ajutor sau bani. De obicei nu dureaza mult sa ajuti pe cineva.

Nu uita ca oamenii nu au intotdeauna nevoie de ajutor. Iti pot spune “Nu, multumesc!” sau “Ma descurc!” nu insista. Nu iti vei da seama daca chiar au nevoie de ajutor sau nu dar e mai bine sa nu insisti. Oricum daca ei te refuza poti sa mai intrebi odata si daca esti refuzat din nou, mergi mai departe.