10 lucruri de care au nevoie copiii

1. Nevoile de zi cu zi

Copiii au nevoie sa stie ca exista cineva care ii iubeste ca si care le satisfac nevoile. Asta inseamna: sa ii hraneasca atunci cand sunt infometati, sa ii tine la caldura, uscati si in afara oricarui perisol, sa ii ajute atunci cand ii doare ceva sau sunt seriati si suparati, sa le impuna reguli si sa aiba grija ca cineva sa ii supravegheze tot timpul.

Cateva minute reprezinta mult timp pentru un bebelus infometat sau suparat. Cu cat se rezolva mai repede problema cu atat ei se vor simti mai in siguranta. Copiii mai mari pot astepta mai mult, dar tot a nevoie sa stie ca ii vei hrani cand sunt infometati si ca ii vei ajuta cand au nevoie.

Un copil plange in medie intre doua si cinci ore pe zi. Atunci cand plange trebuie sa verificati urmatoarea lista:

• scutecele
  • starea de foame sau disconfort
  • durere, febra
  • nevoia de plimbare
  • nevoia de a fi leganat
  • nevoia de a fi adormit
  • necesitatea unei bai

2. Copilul are nevoie sa se simta in siguranta

Atunci cand copilul se simte in siguranta are incredere in alet persoane. Cei care nu se simt in siguranta pot fi anxiosi si tristi. Asta le poate afecta sanatatea si modul in care invata. Dar atunci cand invatat ca pot avea incredere in adultii din jurul sau, creste fericit, sanatos si dispus sa inteleaga lumea din jurul sau.

asociatie umanitara3. Dragoste si imbratisari

Imbratisarile il ajuta pe copil sa se simta confortabil. Tinutul copilului in brate, ridicatul si toate celelalte semne de afectiune sunt bune pentru a ii arata ca ne pasa. Bebelusii iubesc jocuri cum ar fi leganatul pe genunchi, ciupiturile usoare si jocurile care implica trasul de maini si de pisioruse pot fi foarte amuzante.

Tinutul de mana atunci cand mergeti pe strada il face pe copil sa inteleaga ca il ajuti si il protejezi.

Copiii mai mari au nevoe de afectiune pentru a le aminti ca iti pasa. Poti face asta cu imbratisari, pupici de noapte buna si batai pe umar. Te poti apropia mai mult de copil stand aproape de el atunci cand cititi o poveste sau cand va uitati la TV.

Depinde si de copilaria ta... Daca ai fost crescut cu imbratisari si caldura atunci asta va fi normal pentru tine.Dar daca nu a fost asa atunci iti va fi greu sa te obisnuiesti acum. Cu cat mai des practici cu atat mai repede te vei obisnui.

4. O multime de laude

Copilul vrea sa te multumeasca. Daca il lauzi atunci cand face lucrurile bine il vei determina sa le mai faca si alta data. Laudandu-ti copilul pentru ca est cuminte il va face sa isi doreasca sa fie asa si il fa face sa aiba o parere buna despre el. Copiii care se simt bine in pielea lor au tendinta sa:

• invete mai repede si sa faca mai multe eforturi pentru a isi atinge tintele
  • ajung mai putin in necazuri
  • se inteleg bine cu ceilalti
  • isi fac prieteni mai usor
  • se simt mai fericiti si mai siguri.

5. Zambetul

Dai unui bebelus foarte multe zambete si zambetul va fi primul lucru pe care il invata. Zambitul este unul din cele mai simple mijloace prin care iti poti face copilul fericit. Cand ii zambesti copilului incearca sa ii spui ca il iubesti, ca iti place sa stai cu el, ca esti fericit cu el, ca esti atent la el, ca este fericit.

Zambetele functioneaza mai bine atunci cand te uiti in ochii copilului. Contactul ochi-in-ochi in timp ce zambesti, il asculti sau vorbesti cu copilul te ajuta sa ii captezi atentia.

6. Vorbitul

Este bine sa vorbesti sau sa le canti copiilor inca de cand se nasc. O voce calda il ajuta pe copil sa se simta relaxat. Il ajuta sa te cunoasca mai bine si sa inteleaga ca esti acolo pentru ei.

Cand vorbesti cu copiii acestia incep sa invete cuvinte. Cu cat vorbesti mai mult si ei vor invata mai mult. De asemenea vor invata mai bine daca pronunti cuvintele cat mai corect. Faptul ca invata cuvinte il ajuta sa comunice mai bine si sa inteleaga lumea. Dar cand cresc cuvintele devin din ce in ce mai importante.

Inainte de somn poti avea putin timp cu copilul. Pot fi doar cateva minutepe zi in care sa vorbesti cu copilul. Ii poti citi de asemenea povesti.  Chiar daca copilul este prea mic se va uita la poze. Cantecele sunt un mijloc bun de a invata cuvinte noi.

3_047 Ascultarea

Cu cat cresc mai mult si sunt mai capabili sa foloseasca cuvinte, copiii incep sa puna totmai multe intrebari. Ascultandu-l cu atentie si facand tot posibilul sa ii raspunzi la intrebari ii arati ca invatatul poate fi distractiv. Faptul ca este ascultat il determina pe copil sa mai puna si alta data intrebari. Chiar si atunci cand copiii cer ceva ce nu pot primi au nevoie de o explicatie simpla. Copiii iubesc pozele despre ei, ii ajuta sa se simta iubiti si importanti. Ii poti face un album in care sa pui poze de cand se naste. Pune tot felul de semne in el: urma unei maini, poze, cuvinte pe care le-au spus, felicitari aniversare. Citeste-l impreuna cu copilul ca o rasplata sau pentru a il pacali, respectiv pentru a il face sa se simta mai bine.

8. Invatarea unor lucruri noi

Nu ai nevoie de jucarii scumpe pentru a il face pe copil sa invete lucruri noi. Poti folosi orice lucru din jurul tau, mergi la plimbare in parc sau pe plaja. De ce sa nu faceti o colectie de scoici, sau sa cautati pietre speciale... face invatatul sa para amuzant si ii invata pe copii despre lume. Copiii au nevoie sa relationeze cu copii de varsta lor sau cu oameni de toate varstele. Pentru copiii mai mari e important sa fie implicati in activitati scolare si teme.

9. Ai grija la sentimente

Uneori e greu pentru un copil sa aleaga cuvintele potrivite, sau sa iti spuna cand e trist si speriat. Bebelusii si copiii mici pot fi speriati de tot ce e nou si diferit, chiar si atunci cand nu e niciun pericol. Un strain, un clown, zgomotul puternic toate pot  speria un bebelus care nu este obisnuit cu ele. Uneori vei fi tentat sa razi, sa ii certi sau sa ii ironizezi. De fapt ei au nevoie sa le dai o explicatie simpla si sa ii faci sa se simta mai bine.

10. Recompensele si tratamentul special

Toti parintii vor ca copiii lor sa fie fericiti, daca ii acorzi atentie copilului cand e bun il vei face sa fie bun mai des. Daca doar il observi cand e neastamparat, il vei face sa fie neastamparat mai des. Cea mai buna recompensa este atentia. Joaca-te cu el, iesiti la un picnic in parc sau intr-o excursie pe plaja.